Inotatorii de performanta se intrec intr-o varietate de stiluri diferite de inot, dar nu trebuie sa fii un inotator profesionist pentru a te bucura de beneficiile inotului. Indiferent de conditia ta fizica, nu este niciodata prea tarziu sa inveti sa inoti sau sa-ti imbunatatesti tehnicile, participand la cursuri de inot. In acest fel, te obisnuiesti cu dinamica propriului corp in apa si inveti sa-ti coordonezi bratele si picioarele. Iata care sunt cele mai cunoscute stiluri de inot:
Stilul liber sau Crawl
Stilul liber este cunoscut si sub numele de crawl frontal. Se caracterizeaza prin miscarea alternativa a bratelor si picioarelor, pe burta, care dau corpului un impuls continuu de inaintare. Mana se tine cu degetele lipite, urmeaza o usoara presare in jos, indoirea bratului din cot si aducerea lui spre linia de mijloc a trunchiului, astfel tractiunea se accelereaza treptat. Pana la terminarea miscarii sub apa, printr-o impingere puternica, bratul este scos din apa la nivelul soldului si continua relaxat drumul pe deasupra apei, fiind introdus din nou in apa inaintea umarului. Apoi ciclul se reia identic.
Lovitura de picior se realizeaza prin miscarea constanta a picioarelor intr-o miscare stransa, ca o foarfeca, sub apa. Genunchii se vor indoi usor, dar picioarele vor ramane in permanenta relativ paralele. Poti ajusta numarul de lovituri de picior pe ciclu complet de miscare a bratelor, in functie de cat de repede doresti sa inoti. Stilul liber pare adesea intimidant pentru inotatorii neexperimentati, deoarece implica sa stai cu fata in apa. In timp ce un brat se balanseaza in afara apei, te intorci cu fata in lateral si respiri. Cand bratul coboara, intri cu fata inapoi in apa.
Beneficiile stilului liber
Poti sa arzi sute de calorii intr-o jumatate de ora de inot in stil liber. Care sunt cele mai mari beneficii ale acestui stil de inot. Stilul liber, preferat de inotatorii de cursa lunga, este considerat cel mai eficient stil de inot. Stilul liber te duce mai departe decat alte stiluri de inot fara a consuma mai multa energie. Daca iti place sa-ti setezi antrenamentele de inot in functie de numarul de ture, acest lucru te poate ajuta sa iti atingi obiectivul mai repede. Stilul liber iti ofera, de asemenea, un antrenament pentru intregul corp, lucrezi bratele, picioarele, zona core si spatele.
Stilul bras
La fel ca stilul liber, stilul bras implica miscari diferite pentru brate si picioare. Corpul tau se afla in aceeasi pozitie orizontala ca si in stilul liber, dar vei folosi miscari diferite pentru a te propulsa prin apa. Bratele tale se vor uni in acelasi timp intr-o miscare semicirculara sub apa. Bratele, indoite la cot, se vor desparti si apoi se vor impreuna din nou spre piept, ramand sub apa pe tot parcursul inotului.
Cu genunchii indoiti si picioarele flexate, departezi picioarele si apoi le imperechezi pentru a forma o linie lina. Repeta aceasta miscare in acelasi timp cu miscarea bratelor. Ritmul optim permite bratelor sa se odihneasca in timp ce lovesti apa cu piciorul si viceversa. La un ciclu de miscari (brate si picioare) se efectueaza si o respiratie. Odata cu ducerea bratelor spre interior, se produce o relaxare a musculaturii trunchiului si ridicarea lui. In aceasta faza capul se ridica usor la nivelul apei, permitand efectuarea inspiratiei.
Beneficiile stilului bras
Pentru fiecare 30 de minute de inot in stil bras, vei arde aproximativ 200 de calorii. Inotul in stil bras este considerat cel mai usor de invatat, ceea ce inseamna ca te poti concentra asupra antrenamentului fara sa iti faci prea multe griji daca faci miscarile corect. La fel ca toate miscarile de inot, stilul bras lucreaza mai multe grupe musculare diferite. Stilul bras este cel mai lent stil de inot, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru persoanele care prefera viteza.
Inotul pe spate
Spre deosebire de cele mai multe stiluri de inot, fata nu va fi in apa in timpul inotului pe spate. Te poti gandi la stilul inotului pe spate ca fiind imaginea in oglinda a stilului liber. In loc sa te intorci cu fata in jos, te vei intorci cu fata in sus in apa. Vei ramane in aceasta pozitie orizontala, privind in sus, in timp ce iti misti bratele si picioarele. Bratele te vor propulsa inainte cu o miscare asemanatoare unei mori de vant. Un brat va iesi din apa si se va duce deasupra capului, in timp ce celalalt se va deplasa sub tine in apa. Te vei deplasa alternand aceasta miscare – un brat vine in sus si celalalt coboara. Incearca sa nu iti lasi soldurile sa cada in apa, deoarece va incetini impulsul de inaintare. Frumusetea inotului pe spate este ca trebuie sa te concentrezi doar pe miscarile bratelor si picioarelor.
Beneficiile inotului pe spate
Inotand pe spate vei arde aproximativ 250 de calorii in 30 de minute. Inotul pe spate ofera o multime de beneficii distincte de celelalte tehnici. De exemplu, poate ajuta la imbunatatirea posturii, deoarece muschii trebuie sa lucreze pentru a-ti mentine spatele drept in apa. De asemenea, te poate ajuta sa iti imbunatatesti flexibilitatea soldurilor. La fel ca celelalte stiluri de inot, vei lucra si muschii bratelor, picioarelor si ai abdomenului.
Stilul fluture
Dintre toate stilurile de inot, tehnica fluture este probabil cea mai dificila, deoarece implica multa forta si coordonare, abilitati care necesita timp pentru a se dezvolta. Stilul fluture este numit asa datorita modului in care bratele inotatorului se misca in timp ce inoata. Bratele se arcuiesc in sus si ies din apa impreuna, aratand ca o pereche de aripi. Corpul tau se afla in pozitie orizontala. Incepe prin a-ti aseza bratele in fata ta, cu degetele mari indreptate in jos, spre apa. Introdu bratele in apa si la suprafata cu coatele usor indoite. Bratele ar trebui sa formeze o forma de Y in fata corpului. In timp ce bratele se deplaseaza prin acest ciclu, picioarele se vor misca continuu folosind o tehnica cunoscuta sub numele de dolphin kick. In timpul loviturii de delfin, picioarele raman imperecheate intr-o linie lina. Picioarele se misca impreuna in sus si in jos, impingandu-te inainte in apa. Tehnica de respiratie pentru stilul fluture este similara cu cea de la bras.
Beneficiile stilului fluture
Inotul fluture arde cele mai multe calorii dintre toate stilurile de inot, aproximativ 450 de calorii pentru fiecare 30 de minute de inot. De asemenea lucrezi muschi bratelor, pieptul si spatele. Pozitia corpului in timpul fluturelui ajuta, de asemenea, la imbunatatirea flexibilitatii generale. Desi este un antrenament fantastic, miscarile complicate care intra in componenta acestui stil pot fi o provocare pentru cei incepatori.