Sanatate

Sanatate prin inot

Inotul are o influenta pozitiva asupra plamanilor, in sensul ca in timp va creste capacitatea respiratorie si vei respira mai eficient. Acest lucru este benefic pentru persoanele in varsta a caror capacitate respiratorie incepe sa scada odata cu varsta. De asemenea, inotul este folositor pentru adultii si copiii cu astm. Studii efectuate pe esantioane reprezentative de copii si adulti au aratat ca inotul reduce severitatea episoadelor de astm. Cresterea capacitatii pulmonare castigata prin inot si inhalarea aerului umed care inconjura piscina pot imbunatati functia pulmonara si controleaza episoadele de astm.O problema ar putea sa apara in cazul piscinelor unde se foloseste clorul pentru dezinfectare, substanta care poate exacerba simptomele astmului. De aceea este indicat sa se ventileze corespunzator spatiile piscinelor acoperite.

Cursuri inot pentru bebelusi
Sanatate prin inot !

Alte beneficii ale inotului: o persoana de 60 de kilograme care inoata intr-un ritm moderat va arde aproximativ 240 de calorii la fiecare 30 de minute. Cu timpul, arderea caloriilor si cresterea metabolismului derivata din inlocuirea grasimii cu masa musculara poate conduce la o scadere in greutate importanta. Pentru ca scaderea in greutate sa se produca, dieta trebuie sa fie controlata….
Pentru multe persoane, inotul actioneza si ca un stimulent psihic pentru practicarea lui cu implicare necesita o concentrare ridicata- nu o poti combina cu alte distractii precum cititul sau privitul la televizor si ajuta la interiorizare si concentrare asupra efortului, asupra miscarii in sine, iar prin asta, paradoxal,se reduce stresul ceea ce face ca in final sa te simti relaxat si odihnit.
In sprijinul celor care practica inotul de performanta si nu numai, exista sisteme care pot crea artificial curenti /jeturi puternice de apa permitind practicarea inotului contracurent in bazine/piscine. Aceste sisteme se monteaza in peretele piscinei fie in stadiul de constructie, fie ulterior prin mici modificari ale constructiei. Sistemul include doua duze reglabile care sunt activate printr-un buton si care pot recircula pana la 21 de litri de apa pe secunda(76 metri cubi pe ora). Cand functioneaza la putere maxima,un astfel de sistem e o forta greu de infruntat si de catre cei mai buni inotatori. Totusi datorita faptului ca duze sunt reglabile sistemul poate fi o alegere excelenta si pentru relaxare, controlul greutatii si pentru exercitii de initiere in inotul contracurent.

Scroll to Top