Un bazin de inot este un loc in care intra zilnic sute de persoane. Iar in anumite intervale orare mai aglomerate, in bazin se afla simultan zeci de persoane, adulti si copii, dintre care unii abia invata primele miscari de inot, in timp ce altii au invatat demult toate procedeele de inot.
Din aceste motive, este important sa respectam anumite reguli de comportament la bazin, pentru pastra o buna ordine si organizare, astfel incat fiecare persoana sa se bucure de inot in siguranta, simtindu-se respectata si fara sa fie incomodata sau chiar lovita intamplator.
Regulile de baza pe care fiecare persoana care vine la bazin trebuie sa le cunoasca:
Echipamentul de inot este acelasi pentru adulti si copii si consta in: costum de baie, ochelari de inot, casca de inot, papuci de baie si prosop sau halat de baie care sa absoarba bine apa.
Incalzirea muschilor care vor fi implicati in exercitiile de inot este necesara inainte de a incepe antrenamentul propriu-zis. In felul acesta, eviti eventualele entorse si febra musculara.
Culoarul de inot pe care te pozitionezi trebuie sa fie cel potrivit nivelului abilitatilor tale si varstei tale. Daca nu esti sigur pe care dintre culoare sa intri in bazin, intreaba instructorii de inot si ei te vor directiona spre culoarul potrivit.
Sariturile in bazin pot fi facute cu permisiunea sau la indicatia instructorilor si atunci cand culoarele nu sunt foarte aglomerate sau atunci cand fac parte din exercitiile de inot. Cursantii au nevoie sa invete sa exerseze si sariturile, sub supravegherea instructorilor. Atentie la copiii mai activi care nu au rabdare si se grabesc sa sara in bazin fara sa astepte indicatiile instructorului. In acest caz, invata-l pe copil sa aiba rabdare, pentru siguranta lui si a celorlalti colegi de ora, sa asculte ce ii spune instructorul si sa execute exercitiile indicate.
Cand ai nevoie de o pauza, ia-o la unul dintre capetele bazinului, pentru a nu ii incurca pe ceilalti inotatori de pe acelasi culoar, in cazul in care te opresti la mijlocul culoarului.
Nu ocupa mult timp capatul culoarului. Dupa ce te-ai odihnit putin, continua exercitiile primite de la instructor, nu ocupa prea mult timp capatul culoarului, deoarece fiecare inotator de pe culoarul respectiv are nevoie si el sa treaca pe acolo. In timpul orei de inot ne concentram mai putin pe socializare si mai mult pe miscare si dezvoltarea abilitatilor de inot.
Atunci cand vrei sa depasesti un inotator mai lent decat tine, fa-o cu respect fata de el: depaseste-l pe partea ei stanga si, daca este cazul, il poti atentiona ca urmeaza depasirea printr-o usoara atingere inainte de a intra in depasire. Evita sa inoti la o distanta foarte mica de colegii de bazin pentru a te feri de posibile coliziuni.
Cand sunt 2 persoane pe culoar, regula este sa impartiti culoarul pentru a evita ciocnirile atunci cand va intoarceti. Nu uita sa urmaresti ce face colegul de bazin pentru a nu lovi sau a nu fi lovit din greseala.
Cand pe culoar sunt de la 3 persoane in sus, toti inoata in cerc, in directia impotriva acelor de ceasornic. In bazin, se inoata intotdeauna pe partea dreapta.
Respectul fata de colegii de pe culoar si de pe culoarele vecine, precum si fata de instructorii de inot si restul personalului bazinului este esential. Daca te nemultumeste ceva, cel mai corect este sa ii comunici persoanei implicate ce te deranjeaza folosind un ton calm. Cu respect reciproc, se poate depasi orice neintelegere sau conflict!
La finalul orei de inot, dupa ce iesi din bazin si te incalti cu papucii de baie, mergi cu atentie catre vestiar, pentru a evita sa aluneci cu papucii uzi, luand in considerare si faptul ca, dupa o ora petrecuta in bazin, ai nevoie de cateva secunde pentru a te reobisnui cu greutatea corpului tau pe uscat. Fa un dus cu apa calda (nici rece si nici fierbinte), sterge-te bine si usuca-ti bine parul. In sezonul rece, este nevoie sa treaca aproximativ 10-15 minute de cand te-ai uscat inainte de a iesi afara, astfel incat corpul sa se acomodeze cu temperatura.
Bazinul de inot sigur impotriva COVID-19 Bazinul de inot reprezinta un mediu umed si foarte bine incalzit. Temperaturile mari si umiditatea pot înjumatati rata de raspândire a noului coronavirus. Asta…
Covid-19 nu rezista in bazinul de inot Conform informatiilor date de cei mai buni virologi din lume, Covid19 nu rezista in medii calde si umede si nu se raspandeste in…
Bazinul de inot se afla in Statiunea San Alfonso del Mar Cu toate acestea, am gasit o statiune privata în Algarrobo, Chile, fiind recunoscuta ca fiind cea mai mare piscina…
Y-40 Deep Joy din Italia detine recordul pentru cea mai adanca piscina din lume la 137 de picioare, dar nu pentru mult mai mult timp. Y-40 Deep Joy, asa cum…
Piscinele interioare sunt centrul de atractie pentru orice iubitor al sportului, indiferent daca este bazinul este pentru cursuri de inot sau pentru divertisment sau pur si simplu o piscina de…
Intinderi, tehnici, echipamente, eticheta, timp si intensitate. Inotul are un set de reguli si strategii care sunt traduse prin antrenamente solicitante si o conditie fizica excelenta. Inotul este una dintre…
Bazinele de inot Recordurile mondiale, europene, nationale se pot stabili numai in bazine construite in conformitate cu regulamentele internationale de inot. Bazinele trebuie sa aiba o lungime de 50m, cu…
Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale a cheltuit 133,6 milioane de lei (31 mil. euro) in 2009-2011 pentru dezvoltarea de bazine de inot in tara. Primele doua obiective finalizate in cadrul…