STAND UP PADDLE
Stand Up Paddle este o activitate usor de invatat si practicat, care a devenit populara si la noi in tara, in ultimii ani. Pentru a o practica, ai nevoie doar de o placa speciala si de o vasla. Stand Up Paddle, prescurtat si SUP, poate fi practicat pe orice tip de apa, indiferent ca este vorba de mare sau lac, ceea ce il face o optiuni potrivita pentru toti cei care cauta distractie si putina adrenalina in ritmul cotidian. Pentru a te obisnui cu cerintele acestui sport, vei avea nevoie de un antrenament minim, care implica, in schimb, mult echilibru.
Poti incepe sa inveti stand in genunchi pe placa de SUP si vaslind incet, sub atentia unui expert. Aceste exercitii te pregatesc pentru momentul in care va trebui sa te ridici din genunchi in picioare, insa asigura-te ca faci acesti pasi sub indrumarea unui instructor sau a unui prieten deja priceput in ale Stand Up Paddle-ului. In timp, te vei putea aventura pe distante mai lungi sau chiar in valurile marii, dar cel mai important este sa inveti sa-ti distribui greutatea in asa fel incat sa-ti pastrezi echilibrul.
INOT CU LABE
Inotul cu labe este o tehnica prin care poti inota mai eficient, cu o viteza mai mare, daca esti deja pasionat de aceasta activitate. Orice pasionat de inot poate incerca diferite modalitati, cu ajutorul unui numar minim de accesorii. Labele pentru inot se aleg in functie de marime si material, iar pe langa acestea, vei mai avea nevoie de ochelari si de un tub de plastic, montat pe frunte.
Stilul de inot pe care este recomandat sa il practici cu labele se concentreaza pe partea inferioara a corpului. Bratele se tin intinse si nu se misca alternativ, precum in cazul altor stiluri de inot. Viteza este data de picioare si de labele de inot, asa ca trebuie sa misti doar talia si soldurile, similar cu miscarile unui peste.
SURFING
Printre cele mai palpitante si interesante activitati nautice se numara si surfingul. Ca sport, surfingul a aparut inca din secolul 19-20, dar istoricii declara ca exista dovezi ca acesta ar fi fost practicat si de catre culturile antice peruviene. Multi dintre cei pasionati de acest sport considera ca surfingul este un adevarat lifestyle, mai mult decat doar o activitate nautica sau un sport. In special in tari precum Noua Zeelanda sau Africa de Sud, exista o cultura bogata, formata in jurul surfingului. Este important de stiut ca surfingul este unul dintre cele mai solicitante sporturi si necesita o perioada lunga de acomodare si antrenament.
Daca vrei sa devii expert si sa stapanesti toate miscarile cu brio, vei avea nevoie de un instructor bun si de un grup de prieteni dedicati acestui sport. Surfingul, in comparatie cu Stand Up Paddle, implica viteza, flexibilitate si posibilitatea de a aprecia corect tehnicile de dominat valurile la adevaratul potential. De asemenea, ai nevoie de un corp de apa cat mai involburat, cu valuri inalte. Daca esti cu adevarat pasionat, este recomandat sa vizitezi tarile in care te poti desfasura la extrem si unde te poti bucura de adrenalina oferita de ocean.
SNORKELING
Snorkelingul este o tehnica de scufundare mai putin complicata decat scuba diving, dar care iti permite sa admiri flora si fauna marina indeaproape. Acesta se practica in zonele cu apa cristalina, in mare sau ocean, unde poti observa diverse vietati de pe podeaua marina. Majoritatea oamenilor il practica atunci cand sunt in vacanta intr-o tara exotica, iar daca faci asta regulat, te poti pregati pentru sesiuni mai intense, precum cele de scuba diving. Echipamentul esential este compus din masca de snorkeling si labe pentru inot.
Daca vrei sa te scufunzi intr-o perioada in care apa este mai rece, poti opta si pentru un costum de neopren, care te va proteja de temperaturile scazute. Avantajul principal al acestei activitati nautice este faptul ca poate fi practicat de oameni de orice varsta, de la copii la adulti. Recomandarea principala este ca primele sesiuni sa se faca sub supravegherea unui instructor sau a unui profesionist, pentru a deprinde mai usor tehnicile de scufundare, inot si respiratie.